Hoe je zelf stopcontacten kunt plaatsen in de meterkast: een handige gids

08 Nov 2023

Hoe je zelf stopcontacten kunt plaatsen in de meterkast: een handige gids

Het uitbreiden van de elektrische installatie in huis kan een noodzakelijke stap zijn als je behoefte hebt aan meer stroompunten. Met name in de meterkast is het plaatsen van extra stopcontacten vaak nuttig, bijvoorbeeld voor het aansluiten van een slimme meter, router, of als basis voor een extra groep creëren. In deze handige gids leggen we uit hoe je zelf veilig te werk kunt gaan.

Veiligheid Voorop

Veiligheid is het allerbelangrijkste wanneer je met elektra aan de slag gaat. Schakel altijd de hoofdschakelaar uit voordat je aan de meterkast werkt en controleer of de spanning daadwerkelijk van de leidingen af is. Het gebruik van correct gereedschap en een spanningszoeker is hierbij essentieel.

Benodigdheden en Voorbereiding

Bij het zelf plaatsen van stopcontacten dien je te zorgen voor de juiste materialen: kabels, stopcontacten, bevestigingsmateriaal en eventueel een nieuwe groepenkast, mocht je een extra groep creëren. Daarbij is het handig om een elektrisch schema van je bestaande installatie te hebben.

Installatieproces

Begin met het bepalen van de locatie voor je nieuwe stopcontacten. Teken uit waar de kabels moeten lopen en bevestig de stopcontacten aan de wand van de meterkast. Trek vervolgens de kabels door de leidingen en sluit deze aan op de stopcontacten volgens een correct aansluitschema. Zorg ervoor dat je de kabels op de juiste groep aansluit in de groepenkast.

Inzicht in de Kosten

Het zelf installeren van stopcontacten kan kostenbesparend zijn, maar niet elke klus is even simpel. Vooral wanneer het gaat om het aanleggen van krachtstroom of een complexere renovatie van elektra kan de prijs voor installatie oplopen. Het is verstandig om een overzicht van de verwachte kosten voor installatie van krachtstroom thuis vooraf in te winnen.

Finaal Controleren en Testen

Na installatie is het essentieel om je werk te controleren. Schakel de stroom weer in en test of alle nieuwe stopcontacten werken. Check ook of andere elektrische apparatuur in huis nog naar behoren functioneert.

Schakel Eventueel een Expert in

Zelf stopcontacten plaatsen kan voldoening geven en kosten besparen, maar bij twijfel of indien je niet over het juiste gereedschap of kennis beschikt, is het raadzaam een erkend elektricien te consulteren. Deze kan helpen bij het accuraat en veilig uitvoeren van een renovatie van elektra in je meterkast.

Door deze stappen te volgen, kun je zelf stopcontacten plaatsen in de meterkast, mits je de veiligheidsvoorschriften in acht neemt en je bewust bent van de verantwoordelijkheid die dit met zich meebrengt.