Hoeveel kost het om een nieuw stopcontact te plaatsen?

08 Nov 2023

Hoeveel kost het om een nieuw stopcontact te plaatsen?

Wanneer je meer energiepunten nodig hebt in je woning, kan het nodig zijn om elektra in muur te frezen om een nieuw stopcontact te installeren. Maar wat zijn de kosten van het plaatsen van een nieuw stopcontact? In dit artikel bespreken we de belangrijkste factoren die de prijs beïnvloeden.

Kosten van Materialen en Arbeid

De kosten voor het aanbrengen van een extra stopcontact zijn op te delen in twee onderdelen: de materialen en de arbeid. Materialen omvatten het stopcontact zelf, bedrading, en mogelijk extra onderdelen zoals inbouwdozen. De prijs voor materialen varieert, maar voor een standaard stopcontact kun je rekenen op een bedrag tussen de 5 en 30 euro.

De arbeidskosten hangen grotendeels af van de complexiteit van de klus. Moet er bijvoorbeeld een aanleggen van grondkabel in tuin gebeuren, dan liggen de kosten uiteraard hoger dan een standaard stopcontact in een bestaande muur. Een gecertificeerde elektricien kan circa 40 tot 70 euro per uur rekenen, afhankelijk van de locatie en ervaring.

Complexiteit van de Installatie

Bij het bepalen van de totale kosten moet er rekening worden gehouden met de moeite die het kost om de elektriciteit aan te leggen. Is het een muur waarin gemakkelijk gefreesd kan worden, of betreft het een muur met veel beton of andere obstakels? Deze factoren spelen een belangrijke rol in de totaalprijs.

Normen en Voorschriften

Daarnaast zijn er normen en voorschriften voor stopcontacten in de keuken, badkamer en andere specifieke ruimtes die extra voorzieningen vereisen, zoals aarding en vochtbestendige afdekplaten. Hierdoor kunnen de kosten hoger uitvallen, omdat er speciaal materiaal nodig is en het aanleggen zorgvuldiger moet gebeuren.

Conclusie

Het plaatsen van een nieuw stopcontact kan variëren van een betrekkelijk eenvoudige en goedkope klus tot een meer gecompliceerde en duurdere onderneming, afhankelijk van de omgeving en de specifieke vereisten van de ruimte. De totale kosten liggen voor de meeste huishoudens tussen de 60 en 150 euro per stopcontact, inclusief materialen en arbeid. Toch is het altijd aan te raden offertes aan te vragen bij meerdere elektriciens om een nauwkeurige inschatting te krijgen voor jouw specifieke situatie.