Hoe je veilig en efficiënt elektra kunt aanleggen in je schuur

08 Nov 2023

Hoe je veilig en efficiënt elektra kunt aanleggen in je schuur

Wil je extra ruimte om te klussen, of simpelweg een plaats om je tuingereedschap op te bergen? Een schuur kan hier de perfecte oplossing voor zijn. Deze ruimte kan echter nog functioneler worden door er elektra aan te leggen, zodat je ook in de avonduren of op donkere dagen kunt werken. In dit artikel geven we je tips over hoe je veilig en efficiënt elektra kunt aanleggen in je schuur.

1. Plan je elektra

Begin altijd met het maken van een plan. Waar wil je de verlichting en stopcontacten hebben? Om je hierbij te helpen zijn er richtlijnen voor stopcontacten in de keuken die je als uitgangspunt kunt nemen. Hoewel de keuken en de schuur niet hetzelfde zijn, gelden er vaak vergelijkbare regels. Denk bijvoorbeeld aan de hoogte van de stopcontacten en de afstand tussen stopcontacten.

2. Frezen van de elektra

Om de kabels netjes weg te werken in de schuur, zal je de elektra moeten frezen. Dit betekent dat je sleuven maakt in het oppervlak waar de elektraleidingen kunnen worden weggewerkt. Werken met elektriciteit brengt risico's met zich mee, dus zorg altijd voor de nodige veiligheidsvoorzieningen en zorg ervoor dat je precies weet wat je doet.

3. Grondkabel aanleggen

De stroom zal waarschijnlijk uit je huis moeten komen. Dit betekent dat je een grondkabel in je tuin moet aanleggen. Door grondkabel te gebruiken voorkom je dat de kabel beschadigd raakt door het weer of door graven in de tuin. Het is belangrijk om de grondkabel diep genoeg te leggen, meestal wordt een diepte van 60 cm aangehouden.

4. Kosten beheersen

Het aanleggen van elektra kan een dure onderneming zijn. Het is daarom belangrijk om vooraf inzicht te hebben in de kosten. Een factor die de kostprijs sterk kan beïnvloeden is het al dan niet inhuren van een professional. Een professional kan je echter ook veel tijd en problemen besparen. De prijs voor het laten plaatsen van een nieuw stopcontact kan je alvast een idee geven van de mogelijke kosten.

Tot slot, veiligheid staat altijd voorop bij het werken met elektriciteit. Neem dus geen onnodige risico's en schakel professionele hulp in als je niet zeker bent van je zaak. Ook al brengt dit kosten met zich mee, het voorkomt ongelukken en garandeert een veilige en efficiënte installatie van je elektra in de schuur.